Iti place sa prepari acasa cat mai multe din produsele pe care le gasesti si in supermarket? Asa stii sigur ca mananci produse proaspete, din ingrediente naturale si carora le cunosti provenienta. Iar daca ai o sursa sigura si constanta de lapte proaspat, ar fi si pacat sa nu incerci sa prepari si branza de vaci, un lactat atat de nutritiv si sanatos. In plus, sigur iesi mai ieftin preparand-o in casa!

Branza de vaci: Ingrediente necesare

  • 1 L lapte proaspat
  • 240 g lapte batut
  • 2 linguri zeama de lamaie/otet
  • sare
  1. Pune laptele la fiert la foc cat mai mic si amesteca periodic. Cand incep sa se formeze mici bule pe marginea vasului, iese abur iar laptele e pe punctul de a da in clocot, toarna laptele batut la temperatura camerei. Adauga apoi zeama de lamaie sau otetul si amesteca usor, pana ce zerul incepe sa se separe.
  2. Lasa amestecul pentru 10 minute, apoi pregateste o strecuratoare in care asezi 3-4 bucati de tifon cat mai mari ca suprafata. Scoate branza din cratita si strecoar-o pentru inca 5-10 minute. Dupa ce o buna parte din zer s-a scurs, strange tifonul si leaga-l la “gura”, apoi atarna-l cu sfoara de o lingura de lemn deasupra cratitei in care ai fiert laptele. Lasa branza de vaci la scurs pentru ~ o ora.
  3. Adauga sare (dupa gust) si amesteca, apoi da branza de vaci la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi. O poti folosi in retete, exact asa cum ai folosi branza de vaci de cumparat sau o poti intinde pe paine, caci e destul de tartinabila daca laptele a fost suficient de gras.

Pastreaza branza de vaci preparata acasa 5, pana la 7 zile la frigider.

Citeste si:

Cum sa gatesti legumele la aburi fara vas special

5 alternative pentru branza mascarpone

Cum faci cascaval de casa

 

din aceeasi categorie