Vedeta lunii august, ardeii sunt minunati atat in salatele racoroase de cruditati, cat si in mancarurile de sezon. Indiferent de forma sau culoare, acestia fac deliciul meniurilor de vara, iar daca ii conservi corespunzator, te poti bucura de gustul lor intregul

Rosii, verzi sau galbeni, dulci sau picanti… ardeii te imbie cu gustul lor proaspat si bun. Poti alege si varietati cum sunt ardeii capia sau prea gustosii gogosari. Pot fi consumati cruzi, in salate, murati sau copti pe plita, dar si in celebrele tocanite cu carnuri pe alese. Afla care soi e cel mai bun pentru fiecare preparat in parte.

Ardeii in salate si aperitive

La aceasta categorie, mai ales la salate, putem spune ca se incadreaza toata gama de ardei, de la cei grasi si colorati, pana la ardeii capia sau cei iuti, pentru cei care prefera gustul picant. Ardeii capia sunt minunati la celebrele aperitive cu ardei umpluti cu crema de branza, dar si la salatele cu ardei copti.

Pentru umplut

O mancare cu traditie in bucataria romaneasca, dar nu numai, sunt ardeii umpluti. Dar pentru reusita acestora trebuie sa folosesti ardei carnosi, bine facuti, de preferat cei galbeni sau rosii.

Pentru tocanite La prepararea tocanitelor de tot felul ideali sunt ardeii rosii sau galbeni. Pe langa faptul ca dau culoare mancarii, acestia au si gustul dulce, atat de apreciat. Ardeii picanti, sunt folo-siti pe post de condiment, mai ales la renumitul gulas din zona Ardealului.

Murati sau conservati

Ardeii capia sunt la fel de buni si copti si conservati in otet. De fapt, gogosarii si ardeii capia sunt cei mai potriviti pentru muraturi si conserve de iarna. Acestia se pot prepara sub forma de pasta, se pot pune la murat in saramura sau otet, dar sunt si ingrediente de baza in zacusca.

Stiai ca…

… ardeii sunt originari din America de Sud si isi au stramosul intr-un soi salbatic de acum 7.000 de ani?

… exploratorii spanioli si portughezi sunt cei care au raspandit ardeiul in intreaga lume?

… tara noastra este una dintre cele mai importante producatoare de ardei grasi din lume?  … vitamina C se gaseste intr-o cantitate de 3 ori mai mare in ardeiul gras rosu decat intr-o portocala?